Sådan fik Erik stillet diagnosen rygsøjlegigt

Hvis du har symptomer på psoriasisgigt eller rygsøjlegigt (også kaldet Morbus Bechterew eller Ankyloserende spondylitis), er det vigtigt at tale med din egen læge.

Vejen til en diagnose hvad enten det er rygsøjlegigt eller psoriasisgigt kan se meget forskellig ud. Nogle gange er de lange og snoede andre gange hurtige og nemme.

Det er vigtigt at gå til din læge med de symptomer, du har. Det er vigtigt, at du kommer i gang med den rette behandling både for at mindske smerten og for at bremse gigten.

Følgende er et eksempel på Eriks vej til en diagnose.
Eriks historie er fiktiv, men den afspejler en typisk vej til diagnose af AS.

Erik er 34 år og arbejder som IT-konsulent. Han har en partner og to børn i førskolealderen. Når han ikke bruger tid med familien, foretrækker han at tage en løbetur eller tager ned til havnen og ser efter families sejlbåd.

Men så begynder Erik få rygsmerter om natten, hvilket gør at han sover dårligt. Når han vågner op om morgenen, er han stiv i lænden og føler sig stiv i kroppen. Det bliver ganske vist lidt bedre, når han cykler på arbejde.

Smerter i ryggen om natten

Smerten fortsætter og Erik bliver mere træt. Han vågner flere gange og er oppe og vandre om natten. Smerterne og trætheden bliver ikke bedre af at Eriks to børn ofte kommer ind i forældrenes seng i løbet af natten. Han føler sig træt og irriteret og det påvirker hans dagligdag både privat og arbejdsmæssigt.

Træt og øm i kroppen

Erik tager smertestillende og anti-inflammatoriske tabletter. Det lindrer en lille smule, men ikke helt. Han booker derfor en aftale med en fysioterapeut som hans mor kender og får et program. Det hjælper lidt, men han føler sig stadigvæk begrænset og træt. Ud over job og familie rækker hans kræfter ikke til så meget andet. Ganske vist er der dage, hvor han føler en bedring. Når han har det godt, kan han cykle ned til båden og male lidt på kølen, men efter en time, bliver han træt og øm. Livet krymper og føles mindre og mindre omkring ham. Efter en lang samtale med sin partner beslutter han sig for at bestille tid hos sin egen læge.

Undersøgelse af ryggen

Eriks egen læge laver en grundig undersøgelse af Eriks ryg og hvor smidig han er. Han stiller en række spørgsmål om smerte, hvordan den opfører sig, og hvordan det påvirker Eriks liv. Han spørger også, om Erik har været udsat for en ulykke, der kan forklare, at han kan have ondt ryggen, men det er ikke tilfældet. Læge har en mistanke om at det er hold i ryggen og Erik går hjem med en henvisning til at fortsætte fysioterapi og en recept på smertestillende medicin.

Smerter i ryggen og stivhed i kroppen tager til

Livet går videre som før. Erik sover dog lidt bedre med de smertestillende tabletter. Om natten sover han på sofaen for at få hvile uden forstyrrende børn. Eriks kæreste klager over, at han er gnaven og distraheret. Erik føler sig deprimeret og irritabel det meste af tiden. På arbejdet, forsøger han at veksle mellem stående og siddende stillinger. Hver time går han en omgang i rummet. Det er med nød og næppe, at han kan klare jobbet, men han ønsker ikke at være syg!

Erik bliver mere og mere afhængig af det smertestillende medicin for at få livet til at fungere. Så begynder maven at give problemer. En almindelig bivirkning af tabletterne, siger hendes kæreste, der arbejder på et plejehjem. Efter der er gået et par måneder og Erik ikke føler nogen bedring, bestiller han en ny tid hos sin egen læge.

Nu har Erik haft smerter i ryggen og stivhed i kroppen især om morgenen i mange måneder på trods af fysioterapi og smertestillende behandling. Lægen undersøger ham igen og fortæller at han har mistanke om at det kan være slidgigt.

”Er det ikke bare gamle damer, der har det?” udbryder Erik og tænker på sin bedstemor, som havde slidgigt i knæene.
Hans læge fortæller, at det er mere almindeligt hos ældre mennesker, men at yngre også kan have det og skriver en henvisning til røntgen.

Henvisning til en reumatolog

Eriks røntgenbillede viste ikke noget slidgigt, derfor skriver han til sidst en henvisning til en reumatolog.

Sommeren går over i efterår før Erik endelig komme til at møde en reumatolog, Hun stiller en række spørgsmål om, hvor hans smerte manifesterer sig, om det er smerter der kommer og går, og i hvilken stilling han føler bedring og om det hjælper at være aktiv kontra i hvile. Reumatologen stiller også spørgsmål om sygdomme i familien og sender ham til laboratoriet for at tage prøver. Han skal igen til røntgen men også til en MRI (magnetisk resonans).

Du har Morbus Bechterew (rygsøjlegigt)

Det er en solrig efterårsdag i oktober. Erik har været nede og se til båden, som ikke kom i vandet denne sommer.

Nu er han på vej til reumatologen. Forhåbentlig har hun et svar på hans prøver og kan sige noget om hvad der er galt med hans ryg. Uanset hvad det er, er det er bedre at vide det. Han længes efter at sove med børnene i sengen og være i stand til at kravle rundt på gulvet og bygge Lego med dem. Han længes efter at træne som sædvanlig og til at komme ned og reparere på båden og sætte den i vandet. Der er så meget, han ikke længere orker både pga. smerter men mest pga. træthed. Han føler han lidt håbefuld, da han træder i pedalerne og cykler i efterårssolen.

Det viste sig, at Erik havde Morbus Bechterew eller AS som vi siger i daglig tale. Det er en inflammatorisk ledsygdom, der primært påvirker rygsøjlen og muskler i rygsøjlen. Symptomerne ligner dem, der opnås ved rygskader eller slidgigt, som ofte vildleder diagnostikken og gør at det kan tage lang tid at stille den rigtige diagnose.

Erik fik sin diagnose efter lidt over et halvt år, hvilket naturligvis følte som lang tid for ham, men det er ikke usædvanligt, og i mange tilfælde kan det tage mange år, at få den rigtige diagnose.

Et godt liv med rygsøjlegigt

Der er behandling for AS, og med den rette behandling, mulighed for at leve et fuldt og aktivt liv, uden symptomer.

Kan du genkende dig selv i Eriks historie? Kontakt din læge, og sørg for du bliver grundigt undersøgt eller eventuelt henvist til en speciallæge i reumatologi.

Tjeklisten her er til at hjælpe dig med at forberede dit lægebesøg.

 

 

Uppdaterad: 12-05-2020