Hvad er psoriasisgigt (psoriasisartrit)?

Psoriasisgigt, der i lægefaglige termer kaldes for Psoriasisartrit, er en sygdom, som ofte rammer personer med psoriasis og indebærer, at der opstår en betændelsestilstand i et eller flere led. Betændelsen (inflammationen) kan medføre smerte, stivhed, hævelse og i værste tilfælde sker der varige påvirkninger af leddene.

Når der opstår en inflammation i et led kaldes det artrit. Ved psoriasgigt er det ofte knæ, håndled, vrist, eller de mindre led i hænder og fødder, som bliver ømme eller hæver, selv om de fleste led kan blive påvirket. En mindre andel af patienter får også psoriasisgigt i ryggen.

Hvor ofte forekommer psoriasisgigt?

Sygdommen starter normalt i 30-40 års alderen. Mænd og kvinder får lige hyppigt psoriasisgigt. Hudsymptomerne kommer ofte før led symptomerne. Op til 4 ud af 10 personer med psoriasis har en eller anden form for inflammation i bevægelsesapparatet. Personer med neglepsoriasis rammes oftere af problemer med leddene. Man kan godt have psoriasis og påvirkning af leddene uden at have psoriasisgigt, men har man psoriasis, er det vigtigt at kontakte lægen, hvis man får smerter i leddene.

På Patientforeningernes hjemmeside kan du læse mere om psoriasisgigt. Læs mere her:

Hvad er årsagen til psorsiasisgigt?

Årsagen til psoriasisgigt er ikke helt klarlagt, men man tror, at det skyldes en kombination af arvelige faktorer og miljøfaktorer. Psoriasisgigt er en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at immunforsvaret – som normalt forsvarer kroppen mod infektioner- reagerer anderledes og producerer stoffer rettet mod kroppens eget væv.

Fysiske skader eller infektioner kan også aktivere immunforsvaret og starte sygdommen hos personer som er modtagelige.

Fælles for mennesker med psoriasisgigt er, at de enten har psoriasis, når diagnosen stilles, eller udvikler det undervejs.

Typisk symptomer ved psoriasgigt

 • Stivhed, ømhed og smerter i yderled på fingre og tæer både ved bevægelse og/eller i hvile.
 • Nedsat bevægelighed og træthed ses også.
 • Led generne sidder ofte i et enkelt led, som fx. en finger eller en tå, der er hævet og rød. Også hånd-, knæ- og fodled kan påvirkes. Nogle vil også opleve inflammation og smerte i sener og senetilhæftninger. Led påvirkningerne vil ofte være asymmetriske, det vil sige, at fx samme led på højre og venstre side af kroppen ikke vil være påvirket.


Andre symptomer på Psoriasisgigt kan også være:

 • Røde skællende flager på fx albuerne, knæene eller i hårbunden.
 • Du kan være træt som følge af inflammationen
 • Dine negle har ændret udseende De hyppigste forandringer er "fingerbøl-prikker" eller "striber" - og hvidlig til gullig misfarvning af neglen samt fortykkelse og løsning af neglen
 • Dine fingre eller en enkelt finger hæver og får et pølselignende udseende, kaldet pølsefingre.
 • Dine øjne er røde og gør ondt

Har jeg psoriasisgigt?

I begyndelsen af sygdommen kan det være svært at stille en diagnose, da symptomerne varierer fra person til person. Nogle har symptomer, der kan minde om leddegigt, fx symmetrisk påvirkning af leddene, men ikke alle har hudpsoriasis fra starten.

Hvis du har vedvarende smerte eller hævelse i et eller flere led, skal du søge læge for at få stillet den rette diagnose. Lægen har derfor behov for, at du nøje beskriver dine symptomer.

Det er vigtigt at oplyse om nogen i familien har sygdommen eller lider af psoriasis.

Lægen vil undersøge din hud, dine led, negle og senetilhæftninger og vil ofte tage en blodprøve, der kan give en idé om, du lider af psoriasisgigt eller anden gigtsygdom.

Mange med psoriasisgigt vil blive henvist til en speciallæge i gigtsygdomme (reumatologi) for yderligere diagnosticering og behandling.

Er du i tvivl om du kunne have psoriasisgigt, kan du tage testen her.

Psoriasisgigt og livstil

Mennesker med psoriasisgigt har en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Forklaringen er formodentlig, at der også er en betændelsestilstand i blodkarrene, som påvirker karvæggen, og der opstår åreforkalkning.

Det er derfor vigtigt at spise sundt og undgå tobaksrygning. Det er vigtigt, at du får bevægelighed i stive led, styrker dine muskler og øger konditionen. Motion styrker dit kredsløb og forebygger hjerte-kar-sygdomme.

Behandling af psoriasisgigt

Psoriasisgigt kan ikke kureres men medicin kan modvirke smerte, stivhed og hæmme betændelsen. Det vil normalt være en læge i gigtsygdomme (reumatolog), som står for den medicinske behandling.

Lægemidler som anvendes til behandling af psoriasisgigt

 • Smertestillende medicin
 • Antiinflammatoriske (betændelsesdæmpende) medicin.
 • Sygdomsmodificerende medicin (DMARDs)
 • Biologisk medicin, også kaldet bDMARD

Smertestillende medicin til psoriasisgigt

De fleste mennesker med psoriasisgigt har behov for smertestillende medicin. Det vil ofte være lægemidler som indeholder paracetamol som fås både i håndkøb og på recept, men andre typer smertestillende medicin findes også.

Betændelsesdæmpende medicin til psoriasisgigt

Ved betændelse i led og sener er der behov for medicin, der kan dæmpe betændelsen. Ved mildere former af sygdommen kan betændelsen og smerterne håndteres med medicin kaldet NSAID – som står for Non-Steroide Anti-Inflammatorisk Drug. Det vil sige et lægemiddel, som hæmmer betændelsen, men ikke indeholder et binyrebarkhormon (steroid). Effekten vil ofte vise sig hurtigt.

I nogle tilfælde er der behov for behandling med binyrebarkhormon, som også hæmmer betændelsestilstanden og dermed mindskes smerter, hævelse og stivhed i leddene.

Sygdomsmodificerende medicin til psoriasisgigt

Ved mere udtalt betændelse i flere led, vil der ofte være behov for at lægge en anden slags medicin oven i den hurtigvirkende medicin, der hæmmer betændelsen. Denne medicin kaldes DMARDs eller sygdomsmodificerende medicin. Det kan tage et par måneder, før man ser effekten af denne behandling, som også hæmmer betændelsen i leddene.

Biologisk behandling til psoriasisgigt

Hvis din sygdom ikke kan kontrolleres af de nævnte behandlinger, eller du ikke kan tåle dem, vil du muligvis få tilbudt behandling med et biologisk lægemiddel. Denne behandling kan kun udskrives af speciallæger i gigtsygdomme på hospitalerne.
Er du i tvivl om du kunne have Psoriasisgigt, opfordrer vi dig til at søge egen læge for udredning af dine symptomer.

Tag testen: Har jeg måske psoriasisgigt? Testen kan være et hjælpemiddel til dialog med din læge.

 

DK1905687422 

Uppdaterad: 07-09-2017