Medicinske udtryk ifb. med psoriasisgigt

Det kan være svært at forstå de medicinske udtryk, der bruges af din læge og andre sundhedsfaglige personer, du kommer i kontakt med. Denne vejledning beskriver mange af de udtryk, der ofte anvendes, når man taler om psoriasisgigt (også kaldet for psoriasisartrit eller PsA), og beskrivelse af nogle af de fagspecialer, du kan komme i kontakt med.

 1. Spondylartrit
  Spondylartrit er navnet på en familie af sygdomme med betændelse i leddene, som omfatter aksial spondylartrit og psoriasisartrit.1 Lær mere om typerne af spondylartrit og de udtryk, der anvendes, når man taler om betændelse.
 2. Dit sundhedsfaglige team
  Du kan møde mange forskellige sundhedspersoner, som hjælper i forbindelse med diagnosticering, behandling og håndtering af betændelsestilstande. Lær mere om, hvem du kan komme i kontakt med, og hvad deres roller er.
 3. Ved snak om dine symptomer
  Spondylartrit kan være forbundet med forskellige symptomer som for eksempel smerter og stivhed.2 3 Lær mere om de medicinske udtryk, der anvendes til at beskrive dine symptomer. 
 4. Prøver
  Når du er til længe, vil en del af tiden gå med at vurdere din sygdoms aktuelle tilstand. Det kan omfatte en helbredsundersøgelse og blodprøver. 4 5 Lær mere om nogle af de udtryk, du kan støde på i forbindelse med prøver og helbredsundersøgelser. 
 5. Billeddiagnostik
  Det er vigtigt at kunne se dine led og knogler, når der skal stilles en diagnose, og når virkningen af behandlingen skal overvåges. Du kan blive henvist til røntgen eller en MR- eller CT-scanning.1 6 Lær mere om udtrykkene i forbindelse med billeddiagnostik.
 6. Behandlinger
  Der findes mange forskellige behandlingstyper for spondylartrit.1 2 7 Forstå de forskellige behandlingsmuligheder for spondylartrit og andre relaterede udtryk.
 7. Beskrivelse af sygdomsaktivitet
  Din sygdom kan variere fra dag til dag, afhængigt af hvor aktiv betændelsen er. Forstå de udtryk, din læge måske bruger, når I snakker om, hvordan din sygdom forløber.

Medicinske udtryk ifb. Med betændelse i leddene (Spondylartrit)

Spondylartrit er navnet på en familie af lidelser, der er kendetegnet ved betændelse i leddene og de steder, hvor senerne hæfter på knoglerne.1 6 8 Smerter og skader forårsages af, at kroppens eget immunforsvar angriber leddene.6

Aksial og perifer spondylartrit

Udtryk Betydning
Aksial spondylartrit Betændelse, som påvirker den centrale del af skelettet: sacroiliacaleddene og rygsøjlen. Det dominerende symptom er rygsmerter, der er udløst af betændelse.
Perifer spondylartrit Betændelse i led og senehæfter andre steder end rygsøjlen, f.eks. arme og ben.8


Medicinske udtryk ifb. med forskellige typer af betændelse (spondylartrit) 

Udtryk Betydning
Ankyloserende spondylit (AS)  En form for aksial spondylartrit (også kaldet radiologisk aksial spondylartrit), hvor knogleforandringer i sacroiliacaleddene og/eller rygsøjlen kan ses på røntgenbilleder.
Non-radiografisk aksial spondylartrit En form for aksial spondylartrit, hvor forandringer i sacroiliacaleddene og/eller rygsøjlen ikke kan ses på røntgenbilleder. Forandringer, som skyldes betændelse, som dog kan være synlige ved en MR-scanning.8 9 
Psoriasisartrit (PsA)  Betændelsestilstand i leddene som ofte er forbundet med en hudsygdommenpsoriasis.6 I folkemunder kaldes psoriasisartrit for psoriasisgigt. Psoriasis kendetegnes typisk ved røde, skællende områder af huden.1 
Reaktiv artrit  En form for artrit, som forekommer hos mennesker efter en infektion i en anden del af kroppen, som krydsreagerer med leddene.10 
Inflammatorisk tarmsygdomsrelateret artrit Artrit, der er forbundet med inflammatorisk tarmsygdom, f.eks. Crohns sygdom og colitis ulcerosa.11 
Juvenil idiopatisk artrit  Ledbetændelse hos børn under 16 år, som varer ved i mindst seks uger.12 


Andre udtryk ifb. med betændelse i leddene (spondylartrit) 

Udtryk Betydning
Gigtsygdom En gruppe sygdomme i led, muskler og sener, dvs. de dele af kroppen, der har med bevægelse at gøre.
Betændelse En proces, hvori kroppens hvide blodlegemer og immunproteiner beskytter kroppen mod infektion eller som en reaktion på skader. Tegn på betændelse omfatter varme, smerter, hævelser og nogle gange rødme i et område på kroppen.
Autoimmun sygdom En sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber kroppens egne raske væv.
Inflammatorisk artrit En gruppe sygdomme, hvor kroppens immunsystem angriber leddene. Dette kan medføre smerter og skade de berørte led.
Artrit Betændelse i et eller flere led. Hovedsymptomerne er ledsmerter og hævelser.

Sundhedspersoner, du kan møde, hvis du har psoriasisgigt

Du vil komme i kontakt med mange sundhedspersoner – udover det første besøg hos lægen i forbindelse med dine symptomer kan du blive henvist til en specialist for at få en diagnose og blive tilknyttet et udvidet supportteam, som kan hjælpe dig med dine symptomer.

Udtryk Beskrivelse
Praktiserende læge Den læge, du normalt henvender dig til, når du er syg. Den praktiserende læge kan henvise dig til en specialist.
Reumatolog  En læge, som er specialiseret i at stille diagnoser og behandle betændelsestilstande, der omfatter led, muskler og knogler.
Dermatolog  En hudlæge, dvs. en læge, der er specialiseret i at diagnosticere og behandle sygdomme i hud, hår og negle.
Radiolog  En læge, som tager billeder af kroppen f.eks. ved hjælp af magnetisk resonansscanning (MR-scanning) eller røntgen, som en hjælp til at diagnosticere lidelser samt for at overvåge leddenes tilstand.  
Reumatologisk sygeplejerske (gigtsygeplejerske)  En sygeplejerske, der kan være specialuddannet i spondylartrit, som arbejder på reumatologisk afdeling, og som vil hjælpe dig under din behandling. 
Oftalmolog  En læge, der er specialist i øjensygdomme. 
Optometrist  En person, der arbejder med synet. 
Neurolog  En læge, der er specialist i behandling af sygdomme i nerverne og nervesystemet fx hjernen og rygmarven.
Ortopædkirurg  En kirurg, som er specialist i diagnosticering og operation i forbindelse med sygdomme og skader i muskler og skelet. 
Bandagist  En specialist i mekaniske anordninger, som støtter svækkede unormale eller beskadigede led og lemmer. 
Fysioterapeut  En specialist i fysisk behandling af sygdomme, skader eller misdannelser, ved hjælp af f.eks. massage, varmebehandling og øvelser. 
Fodterapeut  En specialist i diagnosticering samt medicinsk og kirurgisk behandling af sygdomme eller skader i fod og ankel. 
Psykolog  En specialist i diagnosticering og behandling af sygdomme i hjernen, følelsesmæssige forstyrrelser og adfærdsvanskeligheder. 

Typiske symptomer ved psoriasisgigt 

Spondylartrit kan være forbundet med mange forskellige symptomer,2 3 ikke kun dem, der har med leddene at gøre, men også andre, som kan påvirke andre dele af kroppen som f.eks. huden og øjnene.

Det kan du sige Det kan lægen sige Definition
Jeg kan ikke gå langt på grund af smerter, især i hælene og fodsålerne  Entesit  Betændelse i de steder, hvor sener eller ledbånd hæfter til knoglen 
Nogle dage er jeg for udmattet til at kunne bevæge mig Træthed 
Mine rygsmerter begyndte, da jeg var omkring 37. Det er slemt om natten, bliver bedre, når jeg bevæger mig, og min ryg er stiv om morgenen  Betændelsesudløste rygsmerter 
Jeg har hovedsagelig smerter i rygsøjlen og sacroiliacaleddene  Aksial spondylartrit eller ankyloserende spondylit 
Mine smerter og hævelser sidder mest i arme og ben  Perifer spondylartrit   
Mit øje er rødt, ømt og lysfølsomt  Uveitis  Betændelse i øjet, som påvirker det midterste lag af væv i øjet (uvea), med symptomer som for eksempel røde øjne, smerter og sløret syn 
Min hud klør og er øm  Psoriasis 
Nogle gange løfter mine negle sig og har fordybninger  Negledystrofi 
En af mine fingre er så hævet, at jeg knap kan bøje den, og den gør ondt og føles mærkelig  Dactylitis  Smertefuld betændelse i en hel finger eller tå; navnet stammer fra det græske ord "daktylos", som betyder "finger" 
Jeg har smerter i den nederste del af ballerne, som stråler ned i det ene ben  Sacroiliitis  Betændelse i et eller begge sacroiliacaled – der sidder der, hvor den nederste del af rygraden møder bækkenet. Sacroiliitis er som regel det første tegn på aksial spondylartrit og kan medføre smerter i ballerne eller lænden, som kan stråle ned i det ene eller begge ben 


Rygsmerter og hvor de kan opstå ifb. med psoriasisgigt 

Nakkeregionen – den del af rygsøjlen, der udgør nakken 

Brystregionen – den øverste og midterste del af ryggen, som forbinder nakken med lænden  

Lænderegionen – den del af lænden, der sidder omtrent mellem brystkassen og bækkenet

Sacroiliacaregionen – den nederste del af rygsøjlen, som især er påvirket ved spondylartrit, især i de tidlige stadier
Sacroiliacaleddene findes der, hvor den nederste del af rygsøjlen mødes med bækkenet, og kan forårsage smerter i den ene eller begge baller

Blodprøver, undersøgelser og andre målinger ved psoriasisgigt 

Når du er til længe, vil en del af tiden gå med at vurdere din sygdoms aktuelle tilstand. Det kan omfatte en helbredsundersøgelse og blodprøver.

Udtryk Betydning
Helbredsundersøgelse En helbredsundersøgelse udført af en læge, som kan identificere områder med betændelse. Lægen vil muligvis undersøge, hvor fleksible og ømme leddene er

 
Udtryk, der bruges i forbindelse med blodprøver

Udtryk  Beskrivelse 
Blodprøver  Nogle blodprøver ser efter tegn på betændelse. Disse prøver kaldes nogle gange C-reaktivt protein (CRP)4 og sænkningsreaktion (ESR).5 Andre blodprøver ser efter en generisk baggrund for sygdommen, f.eks. HLA-B27.
Blodprøver kan bruges til at overvåge visse lægemidler. De ser efter skjulte infektioner og overvåger blodtællinger samt leverens og nyrernes funktion.4 5  
CRP  CRP: C-reaktivt protein
CRP-niveauerne i blodet øges, hvis der er en betændelsestilstand i kroppen.4 Måling af CRP-niveauerne kan være nyttige i forbindelse med fastlæggelse af alvorsgraden af betændelsestilstande samt til overvågning af behandlingens virkeevne.4 
ESR  ESR: sænkningsreaktion
ESR er en metode til måling af omfanget af betændelse i kroppen.5 Hvis der er flere betændelsesmolekyler i kroppen end normalt, er din ESR forhøjet.5 Prøven er velegnet til diagnosticering og overvågning af betændelsestilstandens aktivitet, f.eks. ved autoimmune sygdomme. 5  
HLA-B27  Et gen i et af dine kromosomer, som fremstiller et protein, der findes på overfladen af hvide blodlegemer, som kan fremprovokere en immunreaktion.
Det er blevet påvist, at HLA-B27-genet er forbundet med visse autoimmune sygdomme, især ankyloserende spondylit, men også visse tilfælde af psoriasisartrit.1 
Familiær  Et udtryk, der bruges til at beskrive noget, som findes i familien. Det bruges hovedsagelig, hvis du har en blodslægtning, der har den samme sygdom eller lignende symptomer. 

Scanning, røntgen, ultralyd og andre undersøgelser ved psoriasisgigt 

Langvarig betændelse, som ofte medfører erosion af knoglen med deraf følgende knogletab og ledskader. Den kan også medføre vækst af ny knogle, som med tiden kan få knoglerne til at vokse sammen. For at overvåge status for din sygdom er det vigtigt for din læge at kunne se, hvad der sker i knogler og led. Processen med at se ind i kroppen kaldes billeddiagnostik.

Udtryk Beskrivelse
Røntgen Viser knogler, men ikke bløddele i led.

Et røntgenbillede kan vise forandringer af knogler eller led som f.eks. ekstra knoglevækst eller fusion og knogleerosion, og det kan bruges til at overvåge virkningerne af sygdommen på knogler og led med tiden. Den kan tage mange år, før forandringer af knoglerne kan ses på røntgenbilleder. Hvis du har symptomer på spondylartrit i sacroiliacaleddene og rygsøjlen, men der ikke kan ses forandringer af leddene på røntgenbilleder, kan du få diagnosen non-radiografisk aksial spondylartrit. 

Magnetisk resonansscanning (MR-scanning) En MR-scanning producerer detaljerede billeder af leddene og kroppen indvendigt.

MR-scanning kan vise, om der er aktiv betændelse i rygsøjlen eller leddene, og det er særdeles velegnet til at påvise sacroiliitis. Det kan være nyttigt at anvende en MR-scanning i de tidlige stadier af sygdommen, før der kan ses forandringer af knoglerne på røntgenbilleder

CT-scanning En CT-scanning (computertomografi) kan vise blodkar, knogler og led.
En CT-scanning kan være nyttig til at påvise sacroiliitis, hvis røntgenbilleder og MR-scanning ikke gav et afgørende resultat. Det er ikke så udbredt, da det udsætter patienten for stråling.
Ultralyd Danner et billede af en del af kroppen indvendigt. Ultralyd giver mulighed for at visualisere bløddelene i og omkring leddene samt knoglernes øverste overflade. Det er meget velegnet til at påvise betændelse (diagnosticere) og overvåge reaktionen på behandlingen

 
Din læge bruger muligvis udtryk som for eksempel knogledannelse eller knoglefusion til at beskrive, hvad der kan ses på billederne af dine knogler.

Udtryk Betydning
Knogleerosion Strukturelle skader på knoglerne, som kan påvises med en MR-scanning ved an afbrydelse i det kortikale knoglesignal sammen med en ændring i signalet for tilstødende knoglemarv.1 9
Knogledannelse Langvarig betændelse kan stimulere knogledannende celler og få ny knogle til at vokse. Der udvikles knoglesporer for enden af leddene og i kanterne af hvirvlerne, som forstyrrer bevægelse
Knoglefusion Ny knoglevækst kan blive så stor, at det dannes mellem hvirvlerne og får knoglerne til at vokse sammen og fusionere med rygsøjlen. Hvis hvirvlerne vokser sammen, bliver rygsøjlen mindre mobil.
Radiografisk progression Forværring af sygdommen på baggrund af observation på røntgenbilleder af knogleskader og ny knoglevækst.

Medicinske udtryk ifb. med behandling af psoriasisgigt 

Der findes flere behandlinger, som kan reducere smerter og/eller betændelse i forbindelse med spondylartrit. De forskellige lægemiddelklasser er angivet nedenfor. Det kan være, at din læge udskriver nogle af disse. Nogle patienter får også supplerende eller alternativ behandling. Sørg for, at din læge kender til al den behandling, du får. 

Udtryk  Betydning 
Analgetikum  Et lægemiddel, der hjælper med at reducere smerter. 
Antipyretikum  Et febernedsættende lægemiddel. 
Nonsteroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID'er)  Disse lægemidler bruges til at lindre smerter i muskler og knogler og til at reducere betændelse. Et eksempel er ibuprofen. 
Steroider eller kortikosteroider  Lægemidler, som reducerer betændelse og undertrykker immunsystemet. 
Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drugs (DMARD'er)  Fungerer ved at reducere en betændelsesreaktion ved at undertrykke kroppens immunsystem. De søger at mindske skaderne på leddene og dermed reducere tegn og symptomer på spondylartrit.
Konventionelle DMARD'er som f.eks. methotrexat er som regel ikke virkningsfulde ved ankyloserende spondylit.
Biologiske DMARD'er (biologiske lægemidler); er rettet mod individuelle molekyler langs den inflammatoriske pathway – nogle, men ikke alle, biologiske lægemidler virker mod ankyloserende spondylit. 
Supplerende behandling  Behandlinger, som kan anvendes ved siden af den almindelige behandling af sygdommen og det dårlige helbred, f.eks. akupunktur og osteopati. 
Alternativ behandling  Behandling, som anvendes i stedet for konventionel medicin. De er ofte ikke underlagt de samme strenge teststandarder som almindelig medicin, f.eks. naturlægemidler. 


Medicinske udtryk ifb. med dosering af medicin ved psoriasisgigt 

Medicinsk udtryk Generelt udtryk  Det betyder det
q.d.  En gang dagligt   Tag kun medicinen én gang om dagen. 
b.i.d.  To gange dagligt  Tag medicinen morgen og aften, med ca. 12 timers mellemrum. 
t.i.d.  Tre gange dagligt  Tag medicinen, så snart du står op, når du er halvvejs gennem dagen, og lige før du går i seng. 
q.i.d. Fire gange dagligt  Tag medicinen, så snart du står op, når du spiser frokost, når du spiser aftensmad og lige før du går i seng. 
o.w.   Ugentligt  Tag kun medicinen én gang om ugen. 
b.i.w   Hver anden uge  Tag medicinen hver anden uge 

Medicinske udtryk ifb. med sygdomsaktivitet ved psoriasisgigt 

Medicinske udtryk, du kan støde på, når du snakker med lægen om, hvorvidt din sygdom bliver bedre, eller om symptomerne bliver værre.

Udtryk Det betyder det
Sygdomsaktivitet Sygdomsaktivitet er et udtryk, der bruges til at beskrive, hvor aktiv den betændelse, der skyldes sygdommen, er for øjeblikket. Det måles som regel ved en helbredsundersøgelse foretaget af en sygeplejerske eller en læge (f.eks. optælling af antal ømme og hævede led) samt ved hjælp af spørgeskemaer til patienten om smerter og andre symptomer.2 
Minimal sygdomsaktivitet (MDA) Grænserne for MDA ligger mellem høj sygdomsaktivitet og bedring. Derfor vil alle med bedring pr. definition også have MDA. Følgelig er andelen af patienter med tilfredsstillende tilstand med minimal sygdomsaktivitet (MDA) et stadig mere vigtigt mål, som anvendes til at sammenligne nylige fremskridt i behandling og forskellige behandlingsstrategier.13
Sygdomskontrol Hvor godt betændelsen kontrolleres og reduktion af sygdomsaktivitet.
Sygdomsprogression Hvis lægen siger, at en sygdom progredierer, betyder det, at den bliver værre. Ved aksial spondylartrit betyder dette ofte forværring af de forandringer, der kan ses på røntgenbilleder (radiografisk progression).
Livskvalitet Dit generelle velbefindende, som målt ved negative og positive egenskaber i livet. Det omfatter fysisk helbred, familie, uddannelse, beskæftigelse, formue og økonomi osv.
Remission Totalt eller midlertidigt fravær af sygdomssymptomer, uden komplet helbredelse (dvs. kun en opblussen af ledsmerter eller morgenstivhed i ny og næ).
Opblussen En opblussen indikerer en forværring af sygdommen. Din sygdom kan have været tilsyneladende velkontrolleret i et stykke tid, og pludselig bliver dine rygsmerter værre, eller også bliver dine led hævede og ømme. Du føler dig måske generelt syg og træt.
Opblussen kan være:
Forudsigelig – der er en klar udløser, f.eks. at du gjorde rent i hele huset eller spillede 18 hullers golf.
Uforudsigelig – der er ingen tydelig udløser.

 


References

1. Akgul O, Ozgocmen S. Classification criteria for spondyloarthropathies. World journal of orthopedics 2011;2(12):107-15. doi: 10.5312/wjo.v2.i12.07 [published Online First: 2012/04/05]
2. Coates LCA, T. Al Balushi, F. et al. Comparison of three screening tools to detect psoriatic arthritis in patients with psoriasis (CONTEST study). The British journal of dermatology 2013;168(4):802-7. doi: 10.1111/bjd.12190 [published Online First: 2013/01/15]
3. Ibrahim GH, Buch MH, Lawson C, et al. Evaluation of an existing screening tool for psoriatic arthritis in people with psoriasis and the development of a new instrument: the Psoriasis Epidemiology Screening Tool (PEST) questionnaire. Clinical and experimental rheumatology 2009;27(3):469-74. [published Online First: 2009/07/17]
4. LabTestsOnline. C-Reactive Protein (CRP): Assoc. Clin. Biochem. & Lab. Med. with AACC; 2013 [updated 24/09/2013. Available from: http://labtestsonline.org.uk/understanding/analytes/crp/tab/all?printpreview=1 accessed 15/11/2016.
5. LabTestsOnline. Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR): Assoc. Clin. Biochem. & Lab. Med. with AACC; 2016 [updated 03/06/2016. Available from: http://labtestsonline.org.uk/understanding/analytes/esr/tab/all?printpreview=1 accessed 15/11/2016 2016.
6. Coca ARCT. Psoriatic Arthritis: A Disease in Full. J Musculoskel Med 2011;28:95-101 2011;28:95–101.
7. Salaffi F, Di Carlo M, Carotti M, et al. The Psoriatic Arthritis Impact of Disease 12-item questionnaire: equivalence, reliability, validity, and feasibility of the touch-screen administration versus the paper-and-pencil version. Therapeutics and Clinical Risk Management 2016;12:631-42. doi: 10.2147/TCRM.S101619
8. Kroon FP, van der Burg LR, Ramiro S, et al. Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) for axial spondyloarthritis (ankylosing spondylitis and non-radiographic axial spondyloarthritis). The Cochrane database of systematic reviews 2015(7):Cd010952. doi: 10.1002/14651858.CD010952.pub2 [published Online First: 2015/07/18]
9. van Tubergen A, Weber U. Diagnosis and classification in spondyloarthritis: identifying a chameleon. Nature reviews Rheumatology 2012;8(5):253-61. doi: 10.1038/nrrheum.2012.33 [published Online First: 2012/03/28]
10. Mason E, Foster R, Wray L, et al. Reactive arthritis following a Microsporidia infection. International Journal of STD & AIDS 2016;27(13):1239-41. doi: doi:10.1177/0956462416640364
11. Dmowska-Chalaba J, Kontny E. Inflammatory bowel disease-related arthritis - clinical evaluation and possible role of cytokines. Reumatologia 2015;53(5):236-42. doi: 10.5114/reum.2015.55824 [published Online First: 2015/01/01]
12. Burmester GR, Panaccione R, Gordon KB, et al. Adalimumab: long-term safety in 23 458 patients from global clinical trials in rheumatoid arthritis, juvenile idiopathic arthritis, ankylosing spondylitis, psoriatic arthritis, psoriasis and Crohn's disease. Annals of the rheumatic diseases 2013;72(4):517-24. doi: 10.1136/annrheumdis-2011-201244 [published Online First: 2012/05/09]
13. Wells GA, Boers M, Shea B, et al. Minimal disease activity for rheumatoid arthritis: a preliminary definition. J Rheumatol 2005;32(10):2016-24. [published Online First: 2005/10/06]

DK1709701645

 

Uppdaterad: 07-09-2017